dissabte, 1 de desembre del 2012

Anàlisi electoral: CiU resisteix a Olesa i ERC és la força que més puja

Olesa es confirma com a baluard convergent i el PSC salva ser segona força. ERC dobla els seus resultats i Ciutadans i PP s'enfilen en nombre de vots. La CUP irromp amb força i SI s'enfonsa.


Les últimes eleccions al Parlament de Catalunya han deixat un panorama ben diferent, possiblement més complex. La irrupció a l'hemicicle de noves forces i la desaparició d'altres, la pèrdua de força de partits clau en el panorama català i la pujada sobtada d'altres partits abans minoritaris han donat un interès especial a la nova legislatura, que s'enceta amb el dret a decidir i les retallades com a temes cabdals. A Olesa de Montsrrat s'han vist reflectits els resultats globals però a petita escala.

Gràfica estadística comparativa entre les eleccions del 2010 i les del 2012. (L'Embranzida)

CiU ha aconseguit repetir com a primera força amb 3059, però lluny dels 3.706 que va aconseguir als comicis del 2010. El PSC, per altra banda, ha aconseguit aguantar i ser la segona llista més votada al municipi, molt lluny de CiU i molt aprop de la tercera força, ERC, amb 1714 i 1681 vots respectivament. ERC ha recuperat a aquestes eleccions l'electorat clàssic que havia perdut arran del tripartit. A més a més, aquesta formació ha abosrbit part del vot desencantat de CiU i de SI, atrets pel "vot útil" que volien representar. Gràcies a aquests vots procedents d'altres formacions polítiques, la llista de Junqueras ha aconseguit duplicar de llarg els vots aconseguits a les últimes eleccions, que varen ser tan sols 689. ICV, per la seva banda, s'ha mantingut al quart lloc en nombre de vots, amb 1382 i amb un electorat molt fidel.

 El PP i C's, cinquena i sisena força respectivament, han rebut el vot de, sobretot, el sector del PSC contrari al federalisme de Pere Navarro. Ciutadans han triplicat el seu nombre de vots al municpi, sense cap grup local format ni cap nucli de suport. La CUP, que sí que comptava amb un grup de suport molt actiu al municipi, ha rebut la confiança de mig miler d'olesans, vots procedents sobretot del vot en blanc o de formacins més petites. Per contrapartida, Solidaritat Catalana per la Independència (SI) ha vist reduïda la seva presència en nombre de vots a més de la meitat, de 266 a 103, superat per PxC (334 vots) i vigilat de prop per Escons en Blanc, amb 90 paperetes escrutades.

Així doncs, Olesa no s'ha quedat apartada de la dinàmica general del Principat i ha reproduït a petita escala la tendència de vot de tot el territori.

Marc Amat Vilà

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada