En Toni Strubell i Trueta va néixer a Oxford, Anglaterra, un 29 de juny. L'any 2010 va ser escollit diputat al Parlament de Catalunya per Solidaritat Catalana per la Independència (SI). Llicenciat en llengües modernes a la Universitat d'Oxford, ha col·laborat a diaris com El Punt, l'Avui, La Vanguardia, El Periódico de Catalunya i també amb la BBC. El seu últim llibre What Catalans want?, escrit íntegrament en anglès, reflecteix els anhels del poble català per esdevenir un Estat.
El diputat de SI Toni Strubell atent al parlament de Miquel Casals, elegit nou coordinador comarcal. |
Dijous passat, Strubell va ser l'encarregat de tancar el Congrés Comarcal de Solidaritat al Baix Llobregat, on els adherits de la comarca van haver d'escollir un nou equip que coordinés les accions del partit a aquest territori. Miquel Casals, de Cervelló, va ser elegit coordinador comarcal de SI amb gairebé la totalitat dels vots emesos. Des del faristol va destacar la gran tasca que suposava per un partit polític com Solidaritat implantar-se a la comarca, ja que segons ell, "és un territori castellanoparlant i, per aquest motiu, cal fer feina". No obstant, i valorant la feina feta fins al moment, va fer esment de l'augment d'adherits als últims mesos. "Fa un any hi havia molt poca gent declarada independentista al Baix Llobregat, però des del febrer hi ha hagut un canvi a l'alça", va anunciar Casals.
Per altra banda, Toni Strubell va advertir que estem vivint uns moments "històrics", tot i remarcar que des de Madrid no en tenen la mateixa percepció. En acabar l'acte, Strubell, va respondre a unes preguntes formulades per L'embranzida:
Toni Strubell en una imatge d'arxiu. |
La pregunta és obligada, ens pot fer una valoració de la reunió entre Artur Mas i Rajoy a la Moncloa?
- Era molt fàcil de predir el que passaria. Els mitjans han fet molts escarafalls, però era molt previsible. Solidaritat fa un any i mig que ve predient fil per randa tot el que està passant. El guió ja estava escrit. És evident que Espanya ha pres la determinació de tallar amb les nostres aspiracions. Espanya és absolutament incapaç d'assumir el que representa Catalunya i, finalment, no hem quedat com a únic partit en veure això. Des de que vam entrar al Parlament, portem dient que passaria això i per tant no és cap sorpresa. Esperem que totes les coses siguin el que semblen i esperem, també, que Convergència i Unió (CiU), algun dia, prengui la determinació de parlar obertament d'independència enlloc de fer-ho d'aquesta manera insinuada.
Ateses les circumstàncies, veu possibles unes eleccions anticipades a la tardor?
- Sí, però crec que possiblement la gent s'ha precipitat en dir que serien immediatament. És evident que CiU s'ha quedat sense programa, sense legislatura, i tot el que sigui deixar passar temps els aniria en contra, perquè ells han dit que podrien solucionar els problemes de Catalunya amb un pacte fiscal i s'ha vist que no. Per tant, espero que ells prenguin l'únic camí que queda obert a Catalunya que és la independència del nostre país.
Quins van ser els motius de Solidaritat per dir "no" al Pacte fiscal?
-Bé, jo penso que un alcohòlic ha de tallar amb la beguda i els seus familiars són els seus primers interessats en que passi això. Continuar alimentant la fal·làcia de que del pacte fiscal en podria sortir alguna cosa, era necessari d'entrada. Al principi hi havia gent que potser no ho va entendre del tot, però ara el missatge que ens està arribant de tot arreu és que hem estat els primers a ser conseqüents.
Hi haurà coalició independentista a les següents eleccions?
- Bé, de moment ja hi ha una gran coalició independentista que és la que forma part de Solidaritat amb el Partit Socialista d'Alliberament Nacional, amb el Bloc Sobiranista, amb Catalunya Acció, amb Alternativa Verda... Tenim una coalició de 6 partits, un dels quals és el partit resultant de l'antic Estat Català, per tant, el primer independentisme organitzat, i, per altra banda, el PSAN, que és un partit històric del nacionalisme del temps de finals del franquisme. Per tant, penso que tenim una bona coalició. És evident que s'ha de mirar de millorar i ampliar i esperem que tothom estigui a l'alçada de les circumstàncies.
Per quan preveu l'emancipació del poble català?
-Penso que ha d'anar ràpid o sinó s'enquistarà, i el perill és que la segona opció sigui molt més còmode per Convergència i Unió. A més a més, si CiU segueix dominant les tecles del control del poder econòmic i té por de respirar una mica, podrien tornar a la comoditat que els caracteritza. Ramon Trias Fargas va predir que el dia que l'ofec del finançament arribés a un punt tan greu com és avui, Catalunya faria l'opció natural cap al retorn al seu estat natural, que és la llibertat i la independència nacional. Per tant, penso que tot això es precipita.
Marc Amat Vilà
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada